Share |

Tukholma

 

KUTSU

 

Rukouskokous

Lauantaina 3.5.2008 klo 12:00 Suomalaisella kirkolla.

Slottsbacken 2, alasali, Gamla stan, Tukholma

 

Vieraana ja todistajana Jumalan tahdosta ja voimasta Valma Suomesta

Valman toimintaan voit käydä tutustumassa osoitteessa: www.valmankotisivut.auttaa.fi

Yksinlaulua Annika Kinnunen

Mahdollisuus esirukoukseen tai voit jättää rukouspyynnöt rukouslaatikkoon

 

Kahvitarjoilu, Tervetuloa!

 

Suomenkieli syntyi Tukholmassa

Gamla stanin kadut kätkevät myös siivun suomen kirjakielen merkkitapahtumia. Runeberg syntyi ja asui vain kivenheiton päässä Södermalmilla ja Agricola viimeisteli käännöksiään ja pohti suomenkielen perusteita Gamla stanin kapeilla kujilla. Ensimmäinen suomenkielinen kirja ABC-kirja painettiin vuonna1543 Gamla Stanin painossa, kuten myös Uusi Testamentti vuonna 1548.

 

Suomalaisen kirkkoon ei kannata kajota

 

Näkyvin muistutus suomalaisten läsnäolosta on varmastikin aivan kuninkaanlinnan kupeessa Slottbackenilla jo lähes 300 vuotta seisonut Suomalainen kirkko. Kirkon urkuparveen on maalattu kaikkien Suomen maakuntien vaakunat ja kirkossa on Tukholman toiseksi vanhimmat urut.
Rakennus oli aikaisemmin kuninkaallisten lasten pallohalli, kunnes 1533 perustettu suomalainen seurakunta osti sen käyttöönsä ja vihki kirkoksi vuonna 1725.
Kirkko on ollut aina suomalaisten kivijalka ja täällä on kastettu mm. herra Snellman.
Kirkkoherra Pekka Turusen mukaan suomalaisia on yritetty hätistellä pois rakennuksesta moninkin eri syin, siinä koskaan onnistumatta. Kaksi kuninkaista, jotka yrittivät saada suomalaisia vaihtamaan kirkkoaan, murhattiin ja yksi yritys kaatui sodan alkamiseen, joten sanonkin teille, että älkää koskeko kirkkooni, kirkkoherra Pekka Turunen naurahtaa. Kirkon taakse on pystytetty myös muistomerkki sodassa kaatuneille ja siitä on tullut kaatuneiden muistomerkkiä vastaava pyhä paikka suomalaisille.

 

Lisää linkistä: http://web.tukholma.net/matkailu/tukholma/kirkko.asp